Çölyak hastalığı ile mücadele edenlerin daha çok merak ettiği “Gluten taşıyan ürünler hangileridir?” sorusu birden çok cevabı kapsıyor. Sağlık uzmanlarının özellikle kesin bir şekilde ayırdığı güvenilir ve güvenilir olmayan yiyecekler listesinde glutenin zararı da ortaya çıkarıldı.
Gluten içermeyen un grupları hangileri? Mısır ununda gluten var mı? sorusuna net olarak hayır yanıtı verilebilir. Paylaşılan listede mısırın içinde herhangi bir glutenin olmadığı fark edildi. Buğday, çavdar, arpa gibi içerisinde doğal olarak gluten maddesi bulunan ürünlerin yanı sıra mısırda herhangi bir gluten maddesi yer almaz.
Özellikle çölyak hastaları için önemli olan bu konu, mısır tüketiminde yaşanabilecek çekinceleri ortadan kaldırıyor. Gluten içermeyen un çeşitleri arasında mısır unu, mercimek unu, nohut unu ve pirinç unu yer alıyor.
Son dönemlerde daha çok sağlıklı kilo verme evresinde olanların tercih ettiği Hindistan cevizi unu, kinoa unu, patates unu, badem unu veya keçiboynuzu ununda da gluten yer almıyor. Ancak mısırın içinde gluten olmaması, mısır ve türevlerini içeren herhangi bir üründe gluten olmadığı anlamına gelmemelidir.
Mısır Ekmeğinde Gluten Var Mı?
Mısırda doğal yollarla gluten yer almıyor ancak uzmanlar uyarıyor. Eğer mısır unu; çavdar, buğday, arpa gibi tahılların üretildiği makinelerde üretilirse içerisinde eser oranda gluten yer alabilir. Bu sebeple marketlerden satın alınacak mısır unu ve mısır ekmeği etiket alanında yer alan bilgilerin dikkatli şekilde okunması öneriliyor.
Mısır ekmeğinde gluten olup olmadığı konusunda kesin bir yanıt vermek mümkün değil. Bunun en önemli sebebi, mısır ununda gluten olmadığı bilimsel olarak da kanıtlanmış olmasına rağmen mısır ekmeği yapılırken içinde herhangi bir gluten içeren madde kullanılma olasılığı bulunur. Bu sebeple mısır unu için glutensiz ancak mısır ekmeği için gluten olabilir, yanıtı verilebilir.
Eğer mısır ekmeği yapılırken gluten içermeyen mısır unu dışında herhangi bir madde kullanılmışsa, mesela buğday unu karıştırılmışsa mısır ekmeğinin gluten içerebileceği rahatlıkla söylenebilir. Bu sebeple dışarıdan hazır olarak satın alınacak mısır ekmeğinin hangi malzemelerden üretildiğini dikkatle okumak önemlidir.
İçerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığına emin olunduğunda yalnızca mısır unundan üretilen bir mısır ekmeğinin glutensiz olduğu söylenebilir. İçerisinde bol miktarda lif barındıran mısır ekmeği hem kolesterole hem de kalbe iyi gelir. İçinde bulunan magnezyum sayesinde vücuttaki demir eksikliğini ortadan kaldırırken bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar.
Yulafta Gluten Var Mı?
Yulaf başlı başına doğal olarak tüketildiğinde içinde gluten barındırmayan bir gıdadır. Bu yönüyle yulafta gluten olmadığı söylenebilirken olabilme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Bunun sebebi, yulaf üretilirken içinde buğday barındıran gıdalarla aynı fabrikada işlenebiliyor. Aynı üretim hattından çıktıklarında eser miktarda olsa dahi gluten de temas etmiş oluyor.
Glutensiz yulaflar kategorisine saf yulaflar dahil edilebilir. Marketlerde satılan yulaf ezmeleri, çavdar ya da buğday tanecikleri içerebilir. Bu sebeple çölyak hastalarının tüketmeden önce detaylara dikkat etmesi gerekir. İçerisinde yulaf katkısı bulunan herhangi bir çavdar, buğday ya da arpa barındıran ürünün tüketilmemesi önerilir.
Glutensiz yulaf tüketilirken içine bir miktar kuru meyve ve tarçın serpilebilir. Sıcak olarak servis edilebilir. Soğuduğunda ise buzdolabında saklanarak ertesi günü yenmek üzere muhafaza edilebilir.
Mercimekte Gluten Var Mı?
Mercimek içerisinde gluten bulunmaz. Patates, pirinç gibi gluten içermeyen doğal bir yiyecektir. Glutensiz un ile yapılan makarna ya da ekmek ürünü ile birlikte rahatlıkla tüketilebilir. Yeşil mercimekte olduğu gibi kırmızı mercimekte de gluten bulunmaz. Doğal ve katkısızdır. Genellikle ekmek yapımında un kullanılmak istenmediğinde mercimek tercih edilir.
Nohut gibi glutensiz bir bakliyat olan mercimek günün her öğününde rahatlıkla tüketilebilir. Protein ve lif özleri bakımından zengin olan yeşil mercimek çölyak hastaları için oldukça uygun bir gıdadır. Glutensiz ve doğal bir baklagil olması, gluten intoleransı bulunanlar için de rahatlıkla tüketilebileceği söylenebilir.
Yeşil mercimekte olduğu gibi kırmızı mercimek için de aynı şeyleri söylemek söz konusudur. Kırmızı mercimek içinde bol miktarda nişasta bulunur. Bu da doyurucu özelliğe sahiptir. Mercimek kullanılarak glutensiz olarak ekmek yapılabilir.
Bulgurda Gluten Var Mı?
Türk mutfağının vazgeçilmez baklagil ürünü bulgur glutenli bulunur. Buğdaydan yapılan bir ürün olduğu için gluten içerdiği söylenebilir. Gluten hastalarının veya glutene karşı hassasiyet olan kişilerin bulguru tüketmemesi önerilir. Bulgur gıda maddesi irmik, çavdar, buğday gibi gluten içeren tahıl grupları arasında yer alır.
Çölyak Hastaları Peki Ne Yapmalı?
Bulgur tüketmek istediklerinde glutensiz olarak satışa sunulan mısır bulgurları tercih edilebilir. Ayrıca pirinç veya darı da gluten içermediği için bulgura alternatif bir yiyecek olarak kabul edilebilir.
Pirinçte Gluten Var Mı?
Pirinç gluten yönüyle güvenilebilecek gıdalar arasında yer alır. Doğal bir üretime sahip olan pirinç içerisinde gluten yer almaz. Özellikle beyaz, esmer ve yabani pirinç çeşitleri içinde gluten içermedikleri söylenebilir. Mısır, nohut, kuru üzüm çekirdeği unu ya da kestane unu gibi pirinçte içerisinde gluten barındırmaz. Siyah veya kepekli pirinç çeşitleri için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Piyasada çokça satılan ve popüler olarak tüketilen baldo pirinç çeşitleri içerisinde de gluten bulunmaz. Düşük yağ oranı içerdiği için daha çok tercih edilebilir.