Besin değeri oldukça yüksek olan bahar aylarının popüler sebzesi kuzu göbeği mantarı, insan sağlığı açısından kıymetlidir. Oldukça az bulunan bu nadir bitki, özellikle besin değerinin yanı sıra yüksek fiyatıyla bilinir. Kuzu göbeği fiyatı günümüz koşullarında ortalama 400 TL’den başlayarak artış gösterir. Bir dönümlük alan üzerinde en az 300, en fazla 700 kiloya kadar ürün alınabilir. Bu sayede üretici 120 bin TL ile 280 bin TL arasında kar elde edebilir. Vücut sağlığını doğrudan etkileyen günlük hareket mekanizmasına şekillendiren kuzu göbeği, lezzeti ile de oldukça beğenilir. Çiğ olarak tüketildiğinde yan etkileri bulunan bu sebze, dünyanın en pahalı mantarları kategorisinde yer alır.
İçindekiler;
Evde Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Nadir bulunması sebebiyle satın alınmak istendiğinde yüksek değere sahip olan kuzu göbeği yetiştiriciliği yapmak isteyenler olabilir. Ev ortamında küçük bir alanda kuzu göbeği yetiştirmek mümkün mü? Evde kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir merak edenler için pratik bazı teknikler bulunur. Bunun için öncelikle doğru toprak seçiminin yapılmış olduğundan emin olunmalıdır.
Bu yazımız ilginizi çekebilir;
Ehliyet Gerektirmeyen Motorlar Hangileri?
Fransız mutfağında daha çok sevilerek tüketilen kuzu göbeği mantarı, Türkiye’de Mersin‘de yetiştiriciliği yapılan bir üründür. İsteyenler, uygun ortamı sağladığında evde yetiştiriciliğini yapabilir. Özel olarak hazırlanmış doğal mantar yetiştirme kitleri kullanılarak hemen her alanda üretim yapılabilir. Elbette ki doğru şartların sağlandığından emin olmak gerekir.
Kuzu göbeği familyasına ait mantar türü, diğer mantarlarda olduğu gibi klorofil üretme yeteneğine sahip değildir. Bu nedenle güneş ışığına doğrudan maruz kalmazsa onun büyümesinden daha çok yapraklarının ısıtılmasında büyük etkiye sahiptir. Güvenilir yerlerden satın alınan tohumlar terasta, bahçede veya balkonda kolaylıkla yetiştirilebilir. Genelde bahar aylarında yetiştirilmeye başlanan kuzu göbeği mantarı, ağaç kökünde yetişme özelliğine sahiptir.
Toprağı iyice temizledikten sonra torba yosunu, odun külü, alçı ve ağaç kabuğu karışımını iyice sürerek üzerine bir miktar kül bırakılmalıdır. Toprağın çapalanması ile birlikte mantar tohumları serpilip hazır hale getirilir. 14 ile 20 derece arasında sıcaklık, büyüyebilmesi için idealdir. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda yetiştirilmesi mümkün değildir.
Kuzu Göbeği Nerede Bulunur?
Kuzu göbeği mantarı satın almak isteyenler olduğu gibi kendi çabalarıyla doğadan elde etmek isteyenler olabilir. Kuzu göbeği mantarının en bol bulunduğu alanlar arasında çam ormanları öne çıkıyor. Özellikle Toroslar’dan başlayarak Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu ormanlarında en bol şekilde bulunan çam ormanları, kuzu göbeği mantarının büyüdüğü alanlardır.
Genellikle büyük arazilerde akçaağaç, fındık, kayın ya da karaağaç dibinde yetişir. Kilosunun 400 TL’ye yaklaştığı bir dönemde kendi başına kuzu göbeği mantarı toplamak isteyenler, Antalya’nın Akseki ilçesinin doğa alanında kendiliğinden yetişen kuzu göbeklerine rastlayabilir. Bu bölgedeki halk için gelir kaynağı haline gelen kuzu göbeği, dünyanın en pahalı mantarları arasında yerini almaktadır.
Kuzu Göbeği Faydaları
Kuzu göbeği faydaları insan vücudundaki değişim ile daha net fark edilebilir. Tüketilmeye başlandığı günden itibaren vücuttaki kansızlıktan kalp hastalıklarına, karaciğer hastalıklarından vitamin eksikliğine kadar her alanda takviye edici gıda olarak fayda sağlıyor. Literatürde bir adet kuzu göbeği mantarının hemen hemen bir kilogramlık ete eşit proteine sahip olduğu biliniyor. İçinde bulunan enzimler sayesinde B1, B2 ve B3 vitamini başta olmak üzere çinko, kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içeriyor. Kuzu göbeği mantarı, kalp sağlığını korurken katarakt gibi sağlık problemlerini ortadan kaldırıyor ve göz hastalıklarına iyi geliyor.
Kuzu Göbeği Nasıl Pişirilir?
Kuzu göbeği mantarını pişirme aşaması, tüketim aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli bir kısımdır. Çiğ olarak tüketildiğinde mide bulantısı, kusma gibi farklı yan etkilerini ortaya çıkaran bu mantarın pişmeden önce iyice temizlenmiş olması gerekir. Genellikle çorbalarda tercih edilen kuzu göbeği mantarı, böreklerde de kullanılabiliyor.
Kuzu göbeği mantarı için tavsiye edilen pişirme şekli daha çok buharda ve kendi ısısı ile yavaş yavaş pişmesidir. Her derde deva bu mantarın tavada çevrilerek kavurması yapıldığı tarifler de bulunur. Bol suda iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranıp yayvan bir tencerede soğanla birlikte kavrularak yemeği de yapılabilir.